Västanberg musteri (uppdaterat 22-09-25)

Äppelmust är beteckningen för färskpressade äpplen utan några tillsatser. Västanberg musteri gör must av dina äpplen och om du vill andra lämpliga frukter o grönsaker, t.ex. aroniabär, rabarber eller päron.

Glanshammar har under nästan 60 år varit begåvat med ett musteri, vilket lade ner 2012. År 2018 startade Västanberg musteri ett litet musteri på en skåpsläpvagn, som trots sin litenhet lyckades musta nära 7 ton äpplen. År 2019 mustades drygt 3 ton. År 2020 mustades 7,6 ton. År 2021 mustades 4,6 ton. 


Betrakta äppelmust som den festdryck det är!
Använd gärna vinglas för att piffa till lite extra - det är musten värd! Och du med!

 

Så här gör du

Sortera bort ruttna äpplen och äpplen som du inte själv skulle vilja äta. Äpplen som har fallit i grus får inte innehålla sten eller grus från fall från trädet. Spara alla andra äpplen för att musta.

Nästan mogna och mogna äpplen går bra att musta. Om kärnorna är bruna är äpplet moget. Börjar kärnorna bli bruna är äpplet nästan moget. Övermogna äpplen som är mjuka och mjöliga när du sätter tänderna i dem går sämre, dessa undviks helst.

Det finns inget som säger att det blir godare slutresultat med bara en äppelsort. Det är ofta fördel att blanda äppelsorter med varandra. Äpplen med stötskador/fallfrukt är inget problem, det kan till och med vara en fördel för att utveckla aromämnena i äpplet.

Äpplen från hagar med betande djur tar vi inte emot pga smittspridningsrisk.

 

Hur går det till & vad behövs när vi kommer med musterivagnen hem till dig
Vi använder 220 V för att driva äppelkrossen och en trädgårdsslang med dricksvattenkvalitet med vanligt vattentryck (2-4 bar) för att driva fruktpressen och sköljning.

Pastöriseringen sker i pastöriseringsgryta på musterivagnen, vilken drivs med gasol. Musten hettas upp till 80-82 grader och tappas på Bag-in-box som försluts direkt. Pastöriseringsprocessen tar längst tid. Om du har möjlighet att hjälpa till att värma 20-50 liter vatten, så går det bra mycket fortare att komma upp i rätt temperatur i det fall att vi kommer till dig för mustningen. Pastöriseringsgrytan rymmer 50 liter vatten. Gasolbrännaren startas direkt när vagnen är uppställd för att komma igång fortare.

Det behöver vara någorlunda platt mark för uppställning av vagnen och relativt nära till vattenuttag och eluttag. 40 meter vattenslang respektive kabelvinda finns med i vagnen.

Pressresterna omhändertas av kund. Har du en skottkärra tillgänglig så kör gärna fram den.

Mustning sker hos dig eller hos oss, enligt överenskommelse vad som passar båda parter bäst. Du behöver ha tre omgångar äpplen (ca. 70 kg x 3) för att vi ska komma till dig - det går förstås bra att samarbeta för att komma upp i den mängden). 70 kilo motsvarar sju nästan helt fulla ICA-papperskassar.

 

Tidsåtgång – en persons arbetstid

  1. Det tar 25 minuter att tvätta, krossa och fylla pressen med drygt 70 kilo äpplen (= en omgång).
  2. Sen ca. 10 minuter att pressa, med 25-40 liters äppelmust som resultat - beroende på bl.a. mognadsgrad och äppelsort.
  3. När vattnet i pastöriseringsgrytan är strax över 80 grader varmt, tar det ca 30-40 minuter att fylla 12-15 st 3 liters bag in box med nypastöriserad äppelmust. Det behöver svalna innan vi kan förpacka i pappkartong.
  4. Till sist 30 minuter städning av all utrustning och återmontering på släpvagn.
Eller annorlunda uttryckt: två omgångar à 70 kg tar 3-3,5 timmar, fyra omgångar tar ca 7,5 timmar inkl. städning.
Det finns även en mekanisk äppelrivare och en mekanisk korgpress som rymmer 20 liter äppelkross....om man vill experimentera lite.

 

Bokningsbara tider 2022 (Lämna gärna äpplena 1-3 dagar före om du inte själv vill delta i pressandet. Vi skickar sms när det är klart för avhämtning)

Lördag den 27 augusti - 4 bokningsbara omgångar
Söndag den 28 augusti - 4 bokningsbara omgångar

Lördag den 3 september -  FULLBOKAT
Söndag den 4 september -  2 bokningsbara omgångar
Torsdag den 8 september - FULLBOKAT
Tisdag den 13 september - FULLBOKAT
Söndag den 18 september - FULLBOKAT
Lördag den 24 september - FULLBOKAT
Söndag den 25 september - FULLBOKAT
Fredag den 30 september - FULLBOKAT
Musteriet är i Örnsro

Lördag den 1 oktober - FULLBOKAT
Söndag den 2 oktober - FULLBOKAT, musteriet är i Rosta, Örebro
Fredag den 7 oktober - FULLBOKAT
Lördag den 8 oktober - FULLBOKAT
Söndag den 9 oktober - FULLBOKAT
Tisdag den 11 oktober - FULLBOKAT
Onsdag den 12 oktober - FULLBOKAT
Lördag den 15 oktober - FULLBOKAT
Onsdag den 19 oktober - 1 bokningsbar omgång
Fredag den 21 oktober - 3 bokningsbara omgångar
Söndag den 23 oktober - 3 bokningsbara omgångar


Priser 2022 - i princip samma priser som 2019, 2020 och 2021!

Literpriset är 29 kr inklusive moms. Råmust (opastöriserad) kostar 25 kr/liter inklusive moms. OBS! Vi väger varje förpackning, och man betalar för den exakta totalvikten.
Prisexempel: 70 kilo äpplen ger i storleksordningen 35 liter äppelmust. 35 * 29 = 1015 kr.

Mustas äpplena på Västanberg gård, avhämtas de när du får sms om att det är färdigt, eller enligt överenskommelse. En fast avgift om 200 kr tillkommer när vi lämnar hemmets härd med musterivagnen.

Du kan betala kontant, med Swish eller faktura.

Västanberg gård, org.nr.791102-6743